Home » Blog » Kako pretvoriti hobi u posao?

Kako pretvoriti hobi u posao?

Mnogi zadiru od ideje da svoj hobi jednog dana unovče, a još su veća ograničenja od registracije poduzetničkog pothvata. Ipak, nije sve tako crno kako nas uče, a istaknuti se u masi, najposebniji je trenutak u početku ostvarenja snova.

 

 

lap2Iako zvuči suludo, doista je divno biti žena poduzetnica. Još prije nekoliko godina, maštala sam o istoj ideji, ali one poslovne još uvijek nije bilo zamišljeno u glavi. Čime se baviti, a istovremeno uživati u onom što radiš? Nedoumice su se počele pojavljivati na drugoj godini studija, kada nisam imala predodžbu čime se baviti u budućnosti, a ekonomija koju sam studirala, kroz predmete je imala širok spektar razmišljanja o konkretnom. Iz tog razloga, pustila sam mašti na volju, da me povede kroz neki hobi kada sam paralelno više njih odabrala i promatrala kojem ću se više posvetiti. U istom periodu, radila sam nekoliko njih, pisala članke, fotografirala, radila kao hostesa za Podravku, slikala na majicama, promovirala asortiman proizvoda u ljekarnama, ali studiranje je bio primarni zadatak, gdje sam također željela vidjeti hoće li me više zainteresirati knjigovodstvo, kojem sam tada bila naklonjena. Mnogo toga ispreplitalo se u glavi, ali je svakako dobro došlo. Sve čemu sam bila manje posvećena, ubrzo sam eliminirala, a onda stigla je želja za pisanjem u kojem, kad se sjetim osnovne škole, nisam bila vješta koliko su učitelji to željeli vidjeti. Nije me bilo briga što drugi misle i nisam se predala da me prošlost koči u tome da nisam bila dobra, mnogo je godina od tada prošlo i vjerovala sam u to da se neki talenti stječu učenjem i marljivim radom.

Željela sam izraziti tekstualno i fotografijom proizvode koji bi mogli pomoći i drugima koliko sam i osobno bila njima impresionirana. Sve ostalo počelo se povezivati jedno s drugim. Istina je da, kad skreneš fokus na ono što te interesira, da informacije o tome su sve prisutnije sasvim neočekivano, a isto pripisujem vortex-u (vrtlogu pozitivnih misli) jer kad radiš doista ono što voliš, toga će biti sve više :)

U istom periodu kad sam osmislila blog i napravila nekoliko članaka, stigla je prva prilika za pisanje gdje su mi pružili i novčani iznos za natipkane recenzije. To je bio moj prvi posao koji se danas ostvaruje kroz onaj pravi, a tvrtka iz Zagreba bila je toliko impresionirana radom zbog kojeg sam dobila istovremeno ne jedan, već 2 posla. Jedna po jedna, sakupile su se prve reference, blog je pretvoren u portal, a istraživanje tržišta trajalo je ukupno 2 godine. Pomagali su prijatelji, obitelj, ali i novi suradnici koje sam upoznala na tom putu, koji su me preporučili drugima, a informacije su stigle i do trećih osoba :) Zadnji i potpuni vjetar u leđa, dobila sam od posljednje godine diplomskog studija Menadžerske informatike, gdje su mi profesori pokazali da moj rad se kreće profitabilno prema tržištu rada. Tada su se u mom još uvijek radu od kuće putem studentskog ugovora i oformilo nekoliko tvrtki, kojima sam dan danas zahvalna jer su mi pružile potpunu podršku za daljnjom suradnjom ako ću otvoriti tvrtku, što je bio potpuni blagoslov za otvaranje vlastite digitalne agencije. Sve to, činila sam zadnjih godinu dana tijekom studiranja.

PAD KAO NOVI POČETAK

Prva godina fakulteta u potpunosti je stala onog trenutka kad sam završila u bolnici. Sasvim neočekivano, pronašli su tada tumor na mojoj ruci i sve to je podiglo paniku u mojoj glavi. Jesam li produžila studiranje? Naravno da jesam, ali ipak, pad godine raspršio je “natiskane” predmete i kolegije, zbog kojih sam imala vremena posvetiti se ovom što sam stvarala kao hobi, kao bijeg od straha, koji srećom sam prevladala.

Diplomski rad na temu – Vođenje digitalnih komunikacija bio je svojevrsni poslovni plan za moju današnju agenciju, koji je smješten kao startup u Poduzetničkom inkubatoru, a o tome što sam sve prošla kroz otvaranje tvrtke, papirologiju i komplesnost cjelokupnog poslovanja, ostavljam za neki drugi članak, ali napominjem – birokracija nije prepreka, a država u tome nije neprijatelj! Garantiram!

Važno je krenuti, ne okretati se mišljenjima drugih, već činiti ono što te vodi. Mnogi će usporavati ideje koje želite realizirati, mnogi će upirati prstom… srećom, kad se zbroje svi uspjesi i neuspjesi, toliko je je onih pozitivnih da na kraju zaboraviš na one loše, koji će izblijedjeti s vremenom, ali će tu biti podsjetnik kao upozorenje da se ne dogodi ponovo. Greške? Naravno da će ih biti, ali tko se ne zna nositi s “200 lajkova na objavu kako nisam dobra u poslu koji radim” i 50 komentara na ocrnjivanje mog posla, koji su sastavni dio koraka prema uspjehu, onda bolje da niti ne razmišljaju o poduzetništvu.

Ne klonite ispred onog što vas veseli zbog drugih, izgubit ćete carstvo snova za cijeli život!

lap3

Podijeli daljeShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterPrint this page

Komentiraj i izrazi svoje mišljenje

komentara

Autor: Marisha

Slični članci