Home » Blog » Rad od kuće – DA ili NE?

Rad od kuće – DA ili NE?

Prije odluke o pokretanju digitalne agencije, još kao studentica sam odlučila raditi od kuće i pritom u potpunosti se posvetiti ideji 8-satnog rada baš kao da idem na posao i vidjeti kojim će sve to tempom ići.

 

Slika zaslona 2017-10-02 u 23.55.44

Svakodnevni (ne)red u stanu prije traženja poslovnog prostora

Obzirom da do prije otvaranja digitalne agencije nisam bila jutarnji tip osobe, često sam se počastila s “još pet minuta” spavanja što je poprilično već u startu bilo negativno od mene. Nakon jutarnje kavice, rad bi uglavnom počinjao oko 9 sati ujutro.

Pritom sam zapisivala što ću raditi tokom dana, zatim odgovarala na mail-ove i dogovarala nove sastanke što se znalo produžiti do pauze za ručak. Ručak nije bio kratak kakvim sam ga očekivala baš kao u poslovnom svijetu – pauza od pola sata. Naime, kako sam željela voditi redovito prehrambenu rutinu zdravih namirnica, njihovo je spremanje inzistiralo puno više vremena od očekivanog. Nakon toga, uglavnom bi slijedilo studijsko slikanje zbog čega sam znala cijeli dnevni boravak preokrenuti i pretvoriti ga u malu poslovno – studijsku oazu koja se na prvu činila slatkom, ali ne i izdvajanje vremena njegovog spremanja i čišćenja.

Za primjer ću uzeti rad za jednu slastičarnu čiju sam facebook stranicu održavala autorskim fotografijama, kao i pružanjem cjelokupne ponude njihovih slatkih proizvoda. Dan kad se dogovorio sastanak za preuzimanje slasica za njihovo fotografiranje, morao je u potpunosti druge poslove staviti u drugi plan jer slastice će na fotografijama izgledati najsvježije ako se fotografiraju odmah, kako kreme ne bi splasnule ili čokoladni sloj se orosio.

Osim rasvjete koja je zahtjevala i  produžni kabel, sastavljanje platna sa stativima, rasvjeta sa led žaruljama, detalje poput šalica, žličica, vilica koji ulaze u kadar s kolačima, pripremu baterija i kartica i još mnogo toga, činio se kompleksnim, te bi za 10-tak slastica redovito izdvojila u prosjeku 3 sata za njihovo slikanje jer svaku slasticu potrebno je fotografirati s više kuteva i ostalim  spomentim detaljima, smislenim kako bi dočarali čitavu priču. Pritom imajte na umu da sam morala u hladnjaku pronaći mjesto za sve njih, svaku slasticu na tanjurić rukavicama izvlačiti i paziti da ga ne “mackam”, te nakon toga tek slijedi njihova obrada u programu, gdje bi znala zalutati mrvica kokosa ili biskvita s drugog kolačića.

Slika zaslona 2017-10-02 u 23.56.33Zamislite suđe koje me dočekalo, kao i nered koji bi trebalo očistiti, a objava na društvenoj mreži još nije bila realizirana na kraju radnog vremena, pa sam uglavnom radila po cijele dane jer je sav posao bio “oko mene” i gledao me s kutka dnevnog boravka i doslovce – prizivao, zbog čega je pak privatni dio života poprilično trpio. Pospremanje detalja koji će ponovo zatrebati drugog dana činilo se zamršenim, više nisam znala gdje što pospremiti, odjednom su ladice postale skladište, ispreplitali se “lonci i poklopci”, stoga sam sve više uviđala kako mi je potreban studio koji će mi biti dostupan i spreman u svakom trenutku, a kojeg neću morati stalno  sastavljati i spremati.

Ovo je samo djelić onoga što sam željela podijeliti s vama, iako vjerujem da se mnogima sviđa rad od kuće, koji se uglavnom može vezati uz samo rad na računalu, sitni proizvodni handmade, osim ako nisu prilagodili posebno prostor kojeg osobno nisam imala. Također, smatrala sam da moj stan nije mjesto gdje ću razgovarati s klijentima, kao i kafić gdje sam u početku se često nalazila s njima.

Slika zaslona 2017-10-03 u 00.09.08

Uspomena s prvog susreta u Poduzetničkom inkubatoru gdje je danas smještena moja agencija <3

Ipak, smatram da mi je rad od kuće pružio iskustvo koje mi je bilo potrebno shvatiti, poticalo na razmišljanje o prostoru i adekvatnom načinu poslovanja.

Danas sam presretna što imam ured u Poduzetničkom inkubatoru, a ako imate prilike isprobati slično i startati prvo od kuće, u potpunosti imate moju podršku, jer samo na taj način ćete uvidjeti pruža li vam posao od kuće potpuno zadovoljstvo u radu ili ćete ipak skoknuti u potragu za poslovnim prostorom.

Obje odluke su dobre, a vremenu pružite da vas uvjeri u onu koja je bolja :)

Podijeli daljeShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterPrint this page

Komentiraj i izrazi svoje mišljenje

komentara

Autor: Marisha

Slični članci